Voler anticipar-nos al futur ens fa estar una mica menys vius

Dr. Amit Ray, 2010.

Has pensat quant de temps dediques a planificar les vacances o el cap de setmana? A imaginar com serà aquell dia tant espera’t? Quants cops has recordat aquella escena viscuda intentant comprendre’n alguna cosa? I quant temps dediques a decidir el filtre que s’adhereix a la perfecció a aquella fotografia que vols ensenyar al món?  Decidim viure el nostre temps analitzant el passat i organitzant el futur, sense ser conscients que només podem viure el present.

Aquest comportament, tan integrat en l’ésser humà del segle XXI, repercuteix en la nostra salut mental. L’angoixa, tensió i estat d’alerta constant generada per aquesta necessitat d’anticipar-nos al que vindrà ens fa experimentar ansietat. L’ansietat, en termes generals, és un mecanisme de defensa que tenim tots els animals, des de la zebra fins a l’ésser humà, i que ens garanteix la supervivència. Ara bé, com tot en aquest món, l’ansietat portada a l’extrem genera un malestar psicològic que ens impedeix gaudir de la nostra vida:

Us imagineu una zebra amb constant preocupació per un possible atac del lleó? O aquesta mateixa, preguntant-se què pot sortir malament en un futur? Us imagineu una zebra amb ansietat crònica? La resposta és no perquè a la sabana el que importa és el moment present, res més.

Què podem fer per disminuir l’ansietat?

El primer pas és prendre consciència del nostre moment present (on sóc ara?, com em sento?, què necessito?). Només així, podrem permetre’ns gaudir dels moments amb aquells que ens envolten (amics, familiars, companys…), dels nostres “hobbies” (fins i tot potser descobrim noves aficions!) i de nosaltres mateixos (quant de temps fa que no et regales un massatge o una dutxa llarga d’aigua calenta?).

El segon pas és buscar formes d’estar connectat amb el cos (“mens sana in corpore sano” que diuen): cuidar l’alimentació, les hores/qualitat del son, meditar o fer una mica d’ exercici físic diari pot ser un bon començament.

En definitiva, viure el present.Referencias bibliográficas:

APA (2019). Healthy ways to handle life’s stressors. Stress. American Psychological Association.

Permuy, M. (2011). Manual de bases biológicas del comportamiento humano. Montevideo: Departamento de Publicaciones, Unidad de Comunicación de la Universidad de la República (UCUR), 612(8).

Ray, Amit (2010). OM Chanting and Meditation (2nd ed.). Inner Light Publishers.
Sapolsky, R. (2008). ¿Por qué las cebras no tienen úlcera?. La guía del estrés. Madrid: Alianza editorial.